Halloweens historie og indtog i Danmark
At det var keltnerne der startede det vi i dag kender som Halloween, er der nok ikke mange der ved.
Senere har den katolske kirke flyttet allehelgensfejringen til den 1. november, hvorfor den 31. oktober fik navnet All Hallows Eve, som senere er blevet til Halloween.
I starten tændte keltnerne lys i roer, og brugte dem som lygter for at holde genfærd væk. Roerne er senere blevet udskiftet med græskar, ved udflytningen til USA, hvor roer ikke fandtes i sammen forstand som i Europa.
I dag er det at fejre Halloween ved at brede sig til Europa igen, ikke af religiøse årsager, men fordi mange mener det er en hyggelig måde at have en lidt uhyggelig temafest.
Der findes mange festartikler til Halloween. Både til udsmykning af lokalet temafesten bliver holdt i, men også udendørs festartikler er populære.
Bordpynten til Halloween bærer også præg af den historie der ligger bag. Det er normalt at paptallerknerne har græskar, flagermus, hekse eller andre uhyggelige motiver.
I Halloween engangskrusene ser man ofte blodrøde drikkevarer, mens servietterne også er udsmykket med flotte motiver.
På Halloween paptallerknerne er der ingen grænse for hvor skræmmende en menu man kan servere.
Hos Festbyen finder du alle de festartikler du skal bruge til at pynte til din Halloween temafest, alt fra loftdekorationer og konfetti til en uhyggelig Halloween plastik dug.
Med en rigtig uhyggelig udsmykning, giver du dine gæster mulighed for at komme i den helt rigtige stemning til din Halloween temafest. Laver du en rigtigt gennemført udsmykning til Jeres temafest, bliver det fest der aldrig bliver glemt.
Udklædning er et kapitel for sig selv til Halloween. Udklædningen skal her, modsat andre anledninger, helst være uhyggelig og lidt skræmmende.
Lad dig blive forbløffet over den amerikanske tradition
I Danmark har vi vores sædvanlige helligdage. Det kan være til påske, jul eller Kristi Himmelfart – måske endda også til fastelavn, som formentlig er den danske tradition, der minder mest om halloween. Halloween finder sted d. 31. oktober hvert år, og det er en af de absolut største højtider i USA. Dog er det ikke lige så udbredt herhjemme i Danmark; og det er faktisk en skam, for det er en fantastisk tradition! Det er det, som vi på dansk kalder allehelgensaften. Siden starten af 2000 har halloween vundet flere og flere hjerter herhjemme i Danmark – dette skete blandt andet fordi, at Ekstra Bladet valgte at sætte fokus herpå, samt den daværende populære børnebutik Fætter BR begyndte at sælge udklædning og udstyr til netop denne begivenhed. Tilbage i 2008 blev der kun købt omtrent 400.000 græskar i forbindelse med halloween. Det tal steg til det dobbelte – altså 800.000 – blot 7 år senere i 2015. Derfor kan man med go ro i maven sige, at det altså bliver mere og mere populært og almindeligt at fejre denne amerikanske begivenhed herhjemme også. Der er dog mange ligheder mellem halloween og fastelavn. Til begge begivenheder er det almindeligt kendt, at man klæder sig ud som monstre, spøgelser eller kendte mennesker. Også at banke på døre og efterspørge slik eller andre snacks er på dagsordenen i begge traditioner. Ved halloween siger børnene ”trick or treat” – på dansk ”slik eller ballade” – og til fastelavn synger man den klassiske sang om, at man laver ballade, hvis ikke man får boller.